Tvaar 2020 hovedbilde
11. desember 2020

2020 – et fantastisk TV-år, hva skjer videre?

For oss som brenner for levende bilder er det særdeles gøy og motiverende å se den positive utviklingen på TV i 2020. Vi har tatt et dypdykk i dette atypiske TV-året både når det gjelder seertall og hva som blir konsumert av programmer. Du får også våre spådommer om hva som skjer i 2021.

Økt seing – hvem hadde trodd det?

TV-seingen har utrolig nok økt i 2020. Dette var det ingen som trodde for 5 år siden. Denne gledelige veksten kan hovedsakelig tilskrives korona, som med sine medfølgende tiltak og restriksjoner, har ført til et begrenset fritidstilbud. Nordmenn tilbringer mer tid hjemme og TV-konsumet har økt.

I snitt har vi sett 1 time og 51 minutter på TV daglig fra mars til og med november, tre minutter økning sammenlignet med samme periode i fjor. Merk at dette er lineære seertall (opptak, repriser og strømming er ikke tatt med).

Ikke overraskende er flere generelt interessert og følger med for å holde seg oppdatert på nyhetsbildet. Det er imidlertid ikke bare nyhetene som har vokst. Vi ønsker også å bli underholdt og ha noe å kose oss med mens vi kobler av.

Umiddelbar økt TV-seing 12. mars

Figuren viser seertid uke 11 sett opp mot uke 10. Det er et tydelig løft i seerminutter på hele 45% 12. mars, da lockdown ble innført.

T Vaaret 2020 graf1
Kilde: Kantar TVOV P10-79

Hvordan påvirker endret seermønster TV-tilbudet?

Lineær-TV vil nok for de fleste fremstå forholdsvis lik i dag som for 5 år siden, men går vi litt dypere, ser vi en klar utvikling. Vi ser at kanalene tar grep for å kunne holde på TV-seerne. De har tilpasset innholdet sitt til det folk faktisk vil se og måten vi konsumerer TV på.

Sesongene viskes ut og kanalene innfører en «always on» strategi. Med det mener vi at kanalene har tett program hele året. Den skjerpede konkurransen fra de stadig voksende strømmetjenestene, som tilbyr premium innhold året rundt, har påvirket dette.Vi ser også at de etablerte kanalene investerer mer på playerne sine enn tidligere. Det produseres mer og bedre innhold. Innholdet er ofte litt smalere og mer lekent enn det som sendes lineært. Gjerne skreddersydde serier for å nå den yngre seeren. Det er kritisk for TV-kanalene å nå den yngre mest kommersielt interessante delen av befolkningen, siden lineær-seeren blir eldre og eldre.

En annen viktig faktor som har bidratt til utviklingen, er måten vi konsumere TV på. Vi ”binger” gjerne serier og har ikke lenger samme tålmodighet til å vente en uke på neste episode av favoritt serien vår. Dette gjør at vi nærmest «sluker» innhold. Kanalene må dermed produsere mer innhold for å ha stort nok varelager til å kunne tilfredsstille appetitten vår.

Egenproduksjon og sport er de viktigste seermagnetene

Hva er det vi faktisk vil se?
En tydelig trend er flere egenproduksjoner. Eksempler på dette er Kompani Lauritsen, Farmen, 71’ Nord, Førstegangstjenesten, Nytt på nytt og den nye TV-hiten Maskorama. Fellesnevneren er norsk innhold tilpasset norske seere. Alle disse programmene har levert godt og er på listen over de mest sette programmene i år. Maskorama satte for øvrig ny seerrekord med 1 061 000 seere 5.12.

Men det er ikke bare egenproduksjoner som sikrer seere. Sport er som alltid en seermagnet og noe de aller fleste fortsatt velger å se direkte. Fotball, håndball og vintersport er blant de idrettene som har et godt grep om de norske seerne. Et godt eksempel på dette er håndball EM for kvinner, som går på TV3 i disse dager. TV3 nådde ut til 1 133 000 personer mandag 7.12, da Norge spilte mot Romania. Mandagen uken før så 247 000 personer på kanalen. Dette viser at "live sport" drar mange seere.

En annen spennende trend vi ser i TV-markedet er dokumentarserier og krim fra virkeligheten. Denne sjangeren tar tempen på dagsaktuelle tema slik at programmene oppleves som relevante.

Så må vi ikke glemme oppblomstringen av litt mer lettbente serier, som er myntet på strømmetjenestene og de yngre seerne. NRK sin brilliante serie Skam banet nok veien for denne sjangeren, men her kan også nevnes Sigurd fåkke pult, Bloggerne, Funkyfam, Hvite gutter og Basic Bitch (dog uten sammenligning for øvrig).

T Vaaret 2020 graf3
Kilde: Kantar TVOV P10-79

Hva skjer på TV inn i 2021?

Vi er veldig optimistiske inn i det kommende TV-året som et år som vil gi høye seertall og mange kommersielle muligheter. 2021 åpner med VM i håndball for herrer i januar. Deretter kommer VM i ski, alpint og nordiske grener i februar. Sommer OL, Fotball EM og selvfølgelig Tour de France, vil sikre gode seertall gjennom sommeren. Det vi vet så langt er at vi vil få hyggelig gjensyn med etablerte og kjente konsepter som Farmen kjendis, Mesternes mester, The Voice, MGP, 71’ Nord, Nytt på Nytt, Luksusfellen, Neste sommer og Paradise hotel. Vi får også få se igjen årets vellykkede nyvinninger som Kompani Lauritsen, Kongen befaler, Rådebank, Aldri voksen. Exit 2 må også nevnes, selv om første sesong ble vist i 2019.

TV-året 2021 vil også bli krydret med rykende fersk innhold som Olav, Elevrådet, What happened in Oslo, Den du veit, Broslo, Nach, Baneheia og MaxiTaxi Driver.

Tvaaret 2020


Med dette spår vi et godt TV-år for 2021.

Om du vil vite mer om TV-markedet og hvordan vi kan hjelpe deg med dine TV-investeringer i 2021, ta kontakt med Emilie Braun Benonisen eller Marius Damsleth

Relatert